PCOS kadınlar arasında sık görülen hormonal bir bozukluktur. Üreme çağındaki kadınların %5-10’unda görülür. İsmi bu hastaların hepsinde olmasa da çoğunda görülen boyutları artmış yumurtalıkların dış yüzeyindeki çok sayıda küçük kistlerden gelmektedir.
PCOS kadınlarında %50-70’inde insülin direnci ve bu duruma bağlı olarak gelişebilen hipertansiyon, dislipidemi (kolesterol), glukoz intoleransı ve şeker hastalığı gibi kronik hastalıklar gelişmektedir.
PCOS’daki Belirtiler:
- Tüylenmede artış, sivilce yine PCOS ile birlikte görülebilmektedir.
- Ergenlik döneminde nadir adet görme veya hiç görmeme bu hastalığın bulgularındandır.
- Üreme çağında gebe kalmama ve aşırı kilo alımı ilk bulgu olarak karşımıza çıkaktadır.
- Yapılan çalışmalarda mental düzensizliklerin de(depresyon, kaygı bozukluğu, bipolar bozukluk ve tıkanırcasına yeme bozukluğu) görülmektedir.
- Polikistik over sendromunun kesin bir sebebi bilinmemektedir(erken tanı ve tedavi uzun dönem komplikasyonların görülme riskini azaltır).
PCOS’ da Beslenme Tedavisi Nasıl Olmalı:
- Tedavide ilaçlara ek olarak beslenme tedavisi ve yaşam tarzı(düzenli egzersiz) değişiklikleri sağlanmalıdır.
- PCOS’lu kadınların %50’den fazlası hafif şişman ve şişman olduğundan tedavinin ilk basamağı vücut ağırlığı kaybına yönelik olmalıdır.
- Beslenme tedavisinde kan glukozunun düzenlenmesiiçin öğün sayısının arttırılmasında yarar vardır. Diyetin basit karbonhidrat içeriği azaltılarak düşük glisemik indeksli (kan şekerini yavaş yükselten) diyetler uygulanmalıdır.
- Omega-3 (keten tohumu) yağ asidinin diyette arttırılmasının insülin direncini, androjen salınımını azalttığı ve hastalığın seyrini olumlu yönde etkilediği gerekmektedir.
- Hastalığın tedavisinde ilk basamak olan vücut ağırlığı kaybının ve kontrolünün sağlanabilmesi için sağlıklı beslenmenin yaşam tarzına dönüştürülmesi gerekmektedir..
